Indiferent daca sunteti pasionati de schi , sporturi extreme sau pur si simplu va place sa va relaxati in natura , incercati Statiunea Arieseni, veti fi placut surprinsi.
Localizare
Comuna Arieseni este situata in extremitatea nord-estica a judetului Alba, la izvoarele Ariesului Mare, la 120 km de municipiul Alba-Iulia si la 40 km de cel mai apropiat oras, Campeni. Zona reprezinta centrul unui arc ce cuprinde la extremitatea sa orasele Cluj-Napoca la 141 km, Oradea la 130 km, Arad 182 km, Deva la 133 km si Alba-Iulia la 120 km, constituind astfel o atractie a turistilor din aceste zone.
In Arieseni puteti ajunge cu masina pe DN 75 Lunca - Turda.
Activitati Posibile
Localitatea Arieseni imbina in mod fericit posibilitatile turismului auto cu drumetia, speotismul, cicloturismul si altele.
In zona Muntilor Apuseni sunt înregistrate si marcate 69 trasee turistice destinate urmatoarelor tipuri de excursii sau forme de turism:
-drumetie de vara: toate traseele marcate sunt accesibile drumetilor cu pregatire medie. In zonele abrupturilor si pe cursurile apelor cu chei si defilee, unde nu sunt amenajate poteci si punti de trecere accesul este mai dificil. Greu accesibile sunt si traseele în lungul firului apei, mai ales în pesteri, acestea devenind impracticabile în timpul ploilor abundente.
-drumetia de iarna: se limiteaza la statiunile si localitatile bine amenajate turistic, traseele greu accesibile fiind recomandate numai drumetilor foarte bine pregatiti.
-aplinism: peretii calcarosi, deseori verticali din Cheile Turzii, Cheile Aiudului, permit practicarea alpinismului pe trasee de la cele usoare pana la cele mai dificile;
-speoturism: se dezvolta mai ales în masivele unde pesterile si cavenele sunt numeroase si multe dintre ele foarte interesante. Cele deschise pentru turisti sunt: Pestera Ursilor, Scarisoara, Meziad, Vadu Crisului. Toate acestea pot fi vizitate numai cu ghid. Partial amenajate sunt si pesterile: Cetatile Ponorului si Cetatea Radesei.
La inceputul primaverii va recomandam sa vizitati Ghetarul Scarisoara deoarece in aceasta perioada sunt cele mai frumoase formatiuni de gheata de peste an - in adancurile ghetarului iarna ajunge un pic mai tarziu decat afara. Cascadele sunt mult mai spectaculoase in aceasta perioada datorita debitului mare al raurilor.
Vara este momentul perfect pentru excursii in inima muntilor, unde pesterile superb sculptate de timp si natura ofera adapost de caldurile sufocante si va incanta privirile, iar varfurile Apusenilor ofera un peisaj magnific unde apa rece si pura de izvor va indeamna sa popositi.
Excursiile realizate toamna pe aici sunt indulcite de zmeura, afine si murele gasite pretutindeni, iar peisajul auriu al toamnei abia asteapta sa fie imortalizat de aparatul foto.
Iarna partiile de la Vartop va stau la dispozitie pentru sporturile de iarna.
Trasee Turistice
Din Arieseni se pot urma mai multe trasee turistice, cum ar fi:
Arieseni - Poiana Florilor
Marcaj: triunghi galben.
Durata: 4 ore.
Distanta: 13 km.
Cabana Padis - Pestera Caput - Arieseni
Marcaj: triunghi rosu.
Durata: 6 ore.
Distanta: 16 km.
Ghetarul Scarisoara - Arieseni
Marcaj: triunghi rosu.
Durata: 2 ore si 30 min.
Distanta: 10 km.
Distante de la Arieseni pana la alte localitati
Garda de sus (Ghetarul Scarisoara) - 8 km
Vartop - Arieseni (partia de schi) - 9 km
Albac (Cheile Ariesului) - 21 km
Nucet (cu Groapa Ruginoasa) - 28 km
Obiective Turistice
Este cea mai mare pestera cu gheata din Romania. In toiul verii caldura sta departe de gheata ce are un volum de 75000 m³, grosimea medie fiind de aproximativ 16 m. Grosimea ghetii are in punctul maxim unde s-au facut foraje a fost de aproximativ 22,5 m.
In ultimii 70 de ani, grosimea stratului de gheata s-a redus cu 170 de cm. Pestera are o vechime de cel putin 3500 de ani si este de origine glaciara.
Pestera are 105 metri adancime si 720 metri lungime, cu o intrare de 50 metri diametru si 48 metri adancime, accesul facandu-se printr-o scara metalica inspre o sala imensa (108 metri lungime, 78 metri latime) - Sala cea Mare.
De aici se deschid 3 intrari care duc la salile denumite Biserica (cu peste 100 stalagmite), Rezervatia Mare, Galeria Coman si Rezervatia Mica. Turistii pot vizita sala de la intrare, Sala cea Mare, Biserica, celelalte camere fiind rezervate oamenilor de stiinta si pot fi vizitate doar cu acordul Institutului Speologic din Cluj-Napoca.
Pestera de sub Zgurasti
Cel mai mare si adanc lac subteran din tara noastra, cu peste 12 metri adancime si peste 7.000 de mc de apa, se afla in pestera Zgurasti, obiectiv natural protejat situat pe raza comunei Bistra.
Primele explorari ale pesterii, cunoscuta si sub denumirea de Ghetarul de la Zgurasti, dateaza din anii 1920 si apartin lui Emil Racovita si unor speologi francezi. Pestera are un sistem carstic de peste 5 km lungime.
Pestera adaposteste numeroase sali, cum ar fi Sala Prabusirilor, impresionanta prin multimea blocurilor de roca de dimensiuni de pana la cativa metri cubi, Sala de Mese, Sala Lacului sau Sala Sperantei, podeaua acesteia fiind apetata cu argila peste care s-au dezvoltat formatiuni stalagmitice de pana la 2,5 metri inaltime.
O alta Sala este cea a Nuferilor, in care se intalnesc stalagmite-lumanare si "nuferi"- formatiuni din monocristale de calcit. Prin Galeria Lacului Lung, de 75 de metri lungime, se ajunge in Sala Templului Prabusit, unde blocurile de dimensiuni de cativa metri cubi atesta perioade succesive de prabusire a tavanului.
Pestera Ursilor
A fost descoperita ca urmare a deschiderii artificiale a golului subteran in urma lucrarilor de exploatare a calcarului in cariera de la Chiscau.
Aceasta pestera prezinta forme carstice de o mare varietate si bogatie si este renumita pentru numeroasele schele ale Ursului de Caverna –“URSUS SPELAESUS”. Pestera Ursilor este vizitata de peste 100.000 vizitatori pe an.
Vizita incepe in Galeria Ursilor sau Galeria Oaselor, care adaposteste 1500 de piese, 140 de cranii si numeroase culcusuri ale ursului de pestera. Pe peretii acestor galerii se observa zgarieturi adanci lasate de labele ursilor, a caror disparitie misterioasa s-ar datora, dupa unele presupuneri, incalzirii climei, izbucnirii unei epidemii sau, poate, unui cataclism natural care ar fi blocat iesirile pesterii.
A treia galerie ce poate fi vizitata este Galeria Lumanarilor, unde te intampina o adevarata padure de stalagmite de un alb imaculat si neatins de mana omului. La capatul acestei galerii, poteca turistica isi face cu greu loc prin desimea concretiunilor si, prelungita cu un tunel articial, lung de 16m, razbate in cele din urma la suprafata, incheind astfel traseul vizitabil al pesterii.
Traseul subteran este parcurs in 45 minute. Temperatura in Pestera Ursilor oscileaza tot anul in jur de 10 grade.
Groapa Ruginoasa
Este un fenomen cu totul aparte. Ea este o imensa ravinare sapata pana in creasta culmii care inchide spre sud Valea Seaca, cu adancime de peste 100 m si un diametru de peste 600 m.
Pe toata suprafata ei, un proces de eroziune a scos la zi stratele de coartite, a caror culoare rosie-violacee confera zonei un aspect cu totul aparte, ea aparand de la mari departari ca o rana deschisa in trupul muntelui.
Interesant este faptul ca eroziunea lucreaza si astazi foarte activ, sapand regresiv si marind rapid dimensiunile la Groapa Ruginoasa. De altfel, urmarind hartile vechi, se constata ca eroziunea a avansat rapid cu o viteza extraordinara, acum 80 de ani locul nefiind marcat decat printr-o vaiuga foarte mica.
Astazi Groapa Ruginoasa, cu aspectul sau fantastic care sugereaza un colt din Canionul Colorado, este un adevarat laborator morfologic.
Pestera Coiba Mare
Cea mai mare pestera din Romania, Pestera Coiba Mare isi atrage turistii prin vegetatia impresionanta ce se gaseste in interiorul pesterii, cat si al numeroaselor lacuri, cascade si sifoane.
Pestera Coiba Mare se afla pe Valea Gardisoara, amonte de satul (catunul) Casa de Piatra si are 74m latime si 47m inaltime. La coborarea spre gura pesterii, fiecare cuvant este repetat cu exactitate de pestera ca un bun venit pentru turistul interesat de maretia naturii.
Lungimea tuturor galeriilor Pesterii Coiba Mare insumeaza peste 4447 m. Apele intrate in subteran prin Coiba Mare, respectiv Coiba Mica ies la suprafata prin Izbucul Tauzului, situat la cativa kilometrii in aval.
Pestera Ghetarul de la Focul Viu
Este una dintre peşterile aflate în Muntii Bihorului. Este dispusă pe Valea Galbenă, în apropiere de Vârful Piatra Galbenii şi Vârful Cuculeul de Fier, la o altitudine de 1.165 metri.
Accesul în interior se face pe o scară de lemn. Peştera este compusă din două săli. Sala Mare, cu o înălţime de 46 metri şi o lungime de 68 metri, adăposteşte în mijloc un impresionant gheţar (25.000 m³). Gheţarul este al treilea ca mărime, după cel de la Scarisoara şi Borţig. Bolta Salii Mari este parţial deschisă printr-o fereastră largă, prin care, de-a lungul timpului, au căzut trunchiuri de copaci, care au fost prinse în masa gheţarului.
În partea opusă intrării în Sala Mare se află mai multe grupuri de stalagmite, pe care se răsfrâng razele soarelui, provocând reflexii scânteietoare, reflexii care au dat numele peşterii: Focul Viu. Fereastra deschisă în tavan favorizează acumularea de aer rece, iar lipsa unei ventilaţii menţine aerul rece în interiorul cavităţii, permiţând astfel existenţa gheţarului pe parcursul întregului an. În spatele stalagmitelor se află o galerie care duce spre Sala Mica, care, la rândul ei, conţine mai multe formaţiuni de stalagmite.
Accesul la peşteră este posibil cu autoturismul, pe drumul forestier Balaleasa-Valea Seaca, până la cantonul silvic din Valea Cetatilor, de unde deplasarea se face pe jos (încă aproximativ 1,5 km).
Partii de schi Arieseni
Partia Vartop 1 are 80 ha si este expusa N-V. Diferenta de nivel este de 240 m. Lungimea este de 1 km. Omologata din 2003, Partia Vartop are instalatie de tip teleski.
In sezonul de iarna este deschisa de la ora 8 dimineata pana seara tarziu si este dotata cu instalatie nocturna. Dificultatea depinde de nivel, partea de jos fiind extrem de usoara, recomandata incepatorilor. Partea de sus a partiei este pentru avansati.
Partia Vartop 2 este paralela si lipita de Vartop 1. Suprafata este aproximativ de doua ori mai mica deci partia este recomandata copiilor si incepatorilor. Pretul unui bilet este de 2 lei.
Partia Vartop 3 este expusa pe V-NV, pe partea bihoreana a Vartopului va fi probabil cea mai buna partie din zona Arieseni. Deocamdata nu are instalatie ski lift, dar este accesibila, la 5 minute distanta prin padure, din partia Vartop 1.
Partia Steaua Ariesului este situate in Albac. Ca si celelate partii din Arieseni, partia este amenajata cu teleski si este expusa spre sud. Dificultate este redusa, traseul scurt, aceasta partie de schi fiind pentru incepatori.
Cazare
Arieseni
Pensiunea Gianina
Telefon: 0745-925033;
0740-526763;
0766-764859;
0766-772860;
E-mail: ariestour@yahoo.com
www.pensiuneagianina.ro
Pensiunea Casa Noastra
Telefon: 0258-779122;
0744-322215;
0724-350451;
0788-938787;
E-mail: pensiuneacasanoastra@yahoo.com
www.pensiunea-casa-noastra.ro
Pensiunea Flueras
Telefon: 0745-624667;
0258-779020;
Pensiunea Moara Titului
E-mail: rezervari@moaratitului.ro
www.moaratitului.ro
In cazul in care va rataciti, sau in cazul unor accidente, apelati
Centrul National Salvamont
0 S A L V A M O N T
0 7 2 6 3 8 3 2 6 9
0 7 2 5 2 8 6 6 6 8
No comments:
Post a Comment